Universitatea Tehnică a Moldovei a fost fondată în anul 1964, cu denumirea iniţială "Institutul Politehnic din Chişinău", în baza unor specialităţi inginereşti şi economice transferate de la Universitatea de Stat din Moldova. În primul an de studii (1964 - 1965) universitatea avea 5140 de studenţi (dintre care 2085 la secţia de zi), grupaţi la 5 facultăţi: Electrotehnică, Mecanică, Tehnologie, Construcţii, Economie. Corpul didactic număra 278 profesori, dintre care numai 36 aveau grade didactice şi titluri ştiinţifice.
În anii următori universitatea a crescut atît cantitativ, cît şi calitativ, a devenit un mare centru de învăţămînt, ştiinţific şi de cultură.
În prezent, Universitatea Tehnică a Moldovei are un contingent de cca. 15790 de studenţi (dintre care 11092 la secţia de zi), care îşi fac studiile la 80 de specialităţi şi specializări, în cadrul a 10 facultăţi: "Energetică", "Inginerie şi Management în Construcţia de Maşini", "Inginerie şi Management în Mecanică", "Calculatoare, Informatică şi Microelectronică", "Radioelectronică şi Telecomunicaţii", "Tehnologie şi Management în Industria Alimentară", "Industrie Uşoară", "Cadastru, Geodezie şi Construcţii", "Urbanism şi Arhitectură", "Inginerie Economică şi Business".
La UTM este organizat şi învăţămîntul postuniversitar (690 de masteranzi şi 150 de doctoranzi), funcţionează cursuri de reciclare şi de perfecţionare a cadrelor.
În cei 46 de ani de existenţă au fost pregătiţi peste 69490 de specialişti.
În cadrul UTM funcţionează o bibliotecă tehnico-ştiinţifică cu săli de lectură, cabinete de proiectare, centre informatice.
Catedra Automatică şi Tehnologii Informaţionale
Catedra Automatică şi Tehnologii Informaţionale (ATI) a fost fondată în luna decembrie 2006 în urma unirii a două catedre: catedra de Automatică, condusă de doctorul în ştiinţe tehnice, conferenţiarul universitar Bartolomeu Izvoreanu din 1999 pînă în 2006 şi catedra de Tehnologii Informaţionale, condusă de doctorul în ştiinţe tehnice, profesorul universitar Victor Beşliu din 1990 pînă în 2006.
Catedra ATI asigură pregătirea specialiştilor cu licenţă şi masterat la specialităţile 526.2 Tehnologii Informaţionale (TI) şi 526.3 Automatică şi Informatică (AI).
Şef al catedrei este prof. univ., dr. în şt. tehn. Victor Beşliu. Catedra este constituită din două secţii:
Automatică - şef secţie d.ş.t., conf. univ. Bartolomeu Izvoreanu.
Tehnologii Informaţionale - şef secţie lector superior Galina Marusic.
Domenii de activitate a absolvenţilor
Ingineria şi ştiinţa sistemelor şi a calculatoarelor cu aplicaţii în diverse ramuri ale industriei şi economiei, avînd competenţe pentru a elabora, implementa, diagnostica şi exploata diferite echipamente, sisteme automate şi sisteme informatice dotate cu cele mai moderne echipamente cu microprocesoare şi programarea în timp real a regimurilor lor de funcţionare.
Tehnica (inclusiv în necesităţi interne, adică, ştiinţa sistemelor şi a calculatoarelor, programare de sistem şi aplicaţii, etc.), economie, administrare publică, jurisprudenţă, politologie, psihologie, sociologie, ecologie, ştiinţe social-umane şi alte domenii în care sunt utilizate sisteme informaţionale profesional-orientate pentru realizarea tehnologiilor informaţiei în funcţie de specificul domeniului.
Actualmente procesul de studii la catedra ATI este asigurat de 51 cadre didactice, dintre care 4 prof. univ., 13 conf. univ., 18 lect. sup. mag., 9 lect. univ. mag. şi 7 lect. assist.
Activitatea didactico-metodică
Obiectivele de bază în activitatea didactico-metodică a catedrei sunt:
Pregătirea cadrelor inginereşti pentru a activa în domeniile de cercetare, proiectare, implementare, exploatare, diagnosticare şi programare a echipamentelor, sistemelor automate şi sistemelor informatice dotate cu echipamente cu microprocesoare.
Pregătirea cadrelor inginereşti în tehnologia informaţiei pentru activităţi administrativ-organizatorice, de proiectare şi tehnologie, marketing şi consultanţă, experimentare şi cercetare, analiză şi exploatare.
Pregătirea postuniversitară prin masterat şi doctorat a specialiştilor şi reciclarea cadrelor pentru economia naţională. Activitatea didactico-metodică se desfăşoară în conformitate cu planul de studii în vigoare. Cursurile specialităţilor sunt asigurate cu materiale didactice şi literatură de specialitate.
Activitatea de cercetare ştiinţifică
Direcţiile principale de cercetare ştiinţifică la catedră:
Conducerea adaptivă în sisteme tehnice complexe şi protecţia informaţiei.
Algoritmi de protejare a datelor în sisteme informaţionale.
Algoritmi de acordare a regulatoarelor.
Sinteza filtrelor.
Proiectarea sistemelor complexe în baza criteriilor de calitate.
Tehnologii orientate pe obiecte în optimizarea condiţionată şi metode de rezolvare a problemelor de programare semidefinită cu aplicaţii în optimizarea combinatorială.
Metode şi tehnologii pentru specificarea şi verificarea arhitecturilor concurente.
Algoritmi de control al puterii în sisteme CDMA.
Modele şi algoritmi de configurare a reţelelor private virtuale.
Rezultatele cercetărilor sunt prezentate la diferite conferinţe şi simpozioane internaţionale.